කුරුඳු තේ Cinnamon tea
සීතලටත් හරියන්න උණු උණුවෙම කුරුඳු කෑල්ලක් දාලා ප්ලේන් ටී එකක් බොන්න හිතුවා. කවුද ආස නැත්තේ එහෙම බොන්න නේද?
Celon Cinnamon ලෝක ප්රසිද්ධ සන්නාමයක්. සිලෝන් හා ශ්රී ලංකාව එකක් බව බොහෝ පිට රැටියන් දන්නෙත් නෑ. අපේ කුරුඳු විශේෂය ඒක දේශීය ශාකයක්. ඒකෙ විද්යාත්මක නම Cinnamomum verum. අපි ඒ දවස් වල අපි ඉගෙන ගත්තේ Cinnamomum zeylanicum කියලා ඒකම තමයි. මේක true cinnamon කියලයි සාහිත්යයේ සඳහන් වෙන්නේ. මොකද කුරුඳු විශේෂ හුඟක් තියෙනවා. අනික් ඒවයෙනුත් පොතු ගන්නවා. නමුත් අපේ කුරුඳු ගහ පරද්දන්න බෑ ඒවට.
කුරුදු ගහේ ඇතුළු බාහික කොටස තමයි කුළුබඩු විදියට ගන්නේ.
කුරුඳු අනාදිමත් කාලයක ඉඳලා කුළුබඩුවක් විදියට පාවිච්චි වෙනවා. කුරුඳු පොතු විතරක් නෙවේ කොළ, මල්, මුල් හැම එකක්ම කෑම පිසීමේදී යොදා ගන්නවා. මං ෆ්රයිඩ් රයිස් හදද්දි බත උයන කොට අමු කුරුඳු කොළ දෙකක් විතර කෑලි වලට ඉරලා බතට දානවා. එතකොට බතෙන් විශේෂ සුවඳක් එනවා.
ඒ විතරක් නෙවේ කුරුඳු ශ්වසන මාර්ගයේ රෝග, ආහාර මාර්ගයේ රෝග හා ස්ත්රී රෝගවලට ඔසුවක් ලෙසත් යොදා ගන්නවා.
තේ එක නිවෙන්නට කලින් බොන්න ඕන. අදට ඇති මේ කුරුඳු කතාව.
ඉතාමත් ප්රයෝජනවත් ඔත්තුවක්. මමත් කුරුදු කෑල්ලක් දාලා තේ එකක් ටෙස්ට් කරලා බලන්න ඕනේ.අදහස ට ගොඩක් ස්තූතියි 🙏🙏
ReplyDelete🤓👌
ReplyDelete