පිපිඤ්ඤා Cucumber
එළවළු නෑ නෑ කියලා කියන නිසා මං ඇඳපු පිපිඤ්ඤා ගෙඩියක පින්තූරයක් ඔන්න දැම්මා. පිපිඤ්ඤාත් ඤෑ ද?
පිපිඤ්ඤා කන්න පුළුවන් නම් හොඳයි. මේක අයිති කුර්කුබිටේසි කුලයට. ඒ කියන්නේ වට්ටක්කා අයිති එක. මෙහි විද්යාත්මක නම Cumis sativum. පිපිඤ්ඤා කහපාට ලෙල්ල තමයි ඒ දවස් වල අපට තිබුණෙ. දැන් නම් මේ කොළ පාට ඒවා තමයි මෙහේ දී අපි ගන්නේ.
පිපිඤ්ඤා ගෙඩියක 96%ක්ම තියෙන්නේ වතුර. ඉතිරි 4% හතරේ මෙන්න මේවා වැඩිපුර තියෙනවා.
කාබෝහයිඩ්රේට
පොටෑසියම්
මැග්නීසියම්
තන්තු
විටමින් C
විටමින් K
ඉතින් මේක අඩු කැලරි ආහාරයක්. උයලා කෑවහම සමහර ඒවා නොලැබී යනවා. ඒ වගේම ලෙල්ල අයින් කළොත් තන්තු හා සමහර ලවණ නැති වෙනවා. අධි රුධිර පීඩනය තියෙන අයට ඉතාම හොඳයි.
පිපිඤ්ඤා කැකිරි වූ කතාව අහලා ඇති නේ.
කැකිරිත් Cumis ගණයටමයි අයිති. කැකිරි පලමු අනිත් දවසෙ.
No comments:
Post a Comment